Goed Zoet!

 

Boek Goed Zoet-002

Toen ik werd gevraagd om de fotografie te doen voor een kookboek met baksels zonder suiker, was ik natuurlijk zeer vereerd, maar ergens ook sceptisch. Ik ben namelijk nogal een suikerjunkie/koekiemonster en twijfelde of je daadwerkelijk lekkere taarten kon bakken zonder suiker.

Maar na maanden fotograferen en vooral ook proeven (heel veel proeven!), kan ik je vertellen: het is mogelijk! Waar ik suiker eigenlijk het meeste miste was tijdens de fotografie. Een beetje gezeefde poedersuiker doet namelijk wonderen op de foto…

Ik ben enorm trots op het eindresultaat. Mede dankzij de geweldige vormgeving van Julia Tavernier, de heerlijke recepten van Nanne Hogeland en uitgever/redacteur/regelneef en keukenprinses Marije Sietsma hebben we samen een geweldig boek gemaakt!

GoedZoet Achter de schermen

Mijn favoriete recepten uit Goed Zoet, bakken zonder suiker zijn toch wel de koekjes (eens een koekiemonster …) en de crumbles. Maar deze chocolade-espressotaart is ook erg goed.

Voor wie nu ook nieuwsgierig is naar de andere recepten: ik mag een boek weggeven!!! Jawel, de eerste echte officiële winactie op mijn blog. Laat voor 2 mei weten waarom jij dit kookboek het meest verdient, de leukste reactie krijgt het boek!

Espresso Chocoladetaart-001

Chocolade-espressotaart

Dit is een bijzondere, smaakvolle taart waarin de espresso en pure chocola elkaar versterken. De zoete aardappel die erin verstopt zit combineert goed met de volle smaken van koffie en cacao.

Nodig voor een springvorm van Ø 22/24 cm: Voor de bodem:

  • 100 gram walnoten
  • 100 gram cashewnoten
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 40 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 2 eetlepels rijststroop, yaconsiroop of (rauwe) honing
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 
1 theelepel vanille-extract
  • 1⁄2 theelepel zeezout

Voor de vulling:

  • 200 gram geschilde zoete aardappel
  • 
4 eierdooiers
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 2 sterke espresso’s, totaal circa 100-120 milliliter
  • 150 gram rijststroop (100 ml)
  • 2 theelepels maïzena
  • 60 gram pure chocolade met minimaal 80% cacao
  • 2-4 eetlepels cacaopoeder, naar smaak

Bereiding:

Snijd de zoete aardappel in plakken en stoom hem in ongeveer tien minuten gaar. Bekleed intussen de taartvorm met bakpapier en vet de wanden in met boter of kokosolie. Mix alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot het één geheel is.
Duw het mengsel met een (vochtige) lepel op de bodem en wanden van je taartvorm, tot ongeveer drie centimeter hoog. Zet de bodem in de vriezer, zodat hij hard wordt terwijl je de vulling maakt. Los de maïzena op in een eetlepel van de espresso en zet aan de kant. Mix in een roestvrijstalen. Mix in een roestvrijstalen kom eierdooiers, vanille-extract, espresso en rijststroop door elkaar met een garde. Plaats de kom boven een pan met kokend water en roer vijf tot tien minuten tot je een dikke, romige massa hebt. Pureer de zoete aardappel, voeg toe aan de romige massa en meng tot het een egale massa is. Roer dan het maïzena mengsel erdoor en blijf nog een minuut roeren. Hak de chocola in kleine stukjes en doe deze bij het mengsel in de kom. Roer tot het is gesmolten en proef of de smaak goed is. Voeg eventueel nog wat rijststroop of cacaopoeder toe. Haal de kom van de warmtebron en laat het mengsel afkoelen tot het op kamertemperatuur is. Giet het dan bovenop de vulling. Zet de vorm tot het serveren in de koelkast.

Zoete aardappelen bevatten inuline. Dat is een vezel die ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt. Ook bevordert inuline een goede darmflora.

TIP ! Voor een goedkopere taart kun je de walnoten vervangen door zonnebloempitten en de kokosolie door roomboter.

 

 

 

 

 

 

Advertenties
Getagged , , , , ,

9 thoughts on “Goed Zoet!

  1. tfockens schreef:

    De foto’s achter de schermen zijn leuk!! En inderdaad, het lijkt mij ook redelijk mmmwwaaa, misschien een goed reden om het toch te proberen! Dus, ik ding graag mee naar ’t boek en ga om te beginnen de espresso-choc-taart maar eens maken!

  2. Julia Visser schreef:

    Oooh die wil ik! Ik heb hem vandaag al even in m’n handen gehad en instantly verslaafd aan de mooie beelden van heerlijkheden zonder suiker. Als inspiratie voor mezelf, KOOF en YFM Utrecht komt tie zeker van pas :)

  3. marijksels schreef:

    Jammie het water loopt me bijna in de mond..Ik volg Nanne haar werk al een tijdje en u ontdek ik het jouwe! Wat leuk, heb me meteen ingeschreven voor je blog!
    Ik wil zo graag zonder suiker, maar vaak vind ik het nog een hele puzzel…ze stoppen het bijna overal in ;) Dit boek winnen zou echt geweldig zijn,,,Duimen draaien kan beginnen!!!

  4. Bep Heutink schreef:

    wij zijn echte zoetekouwers, en mijn jongste dochter voorziet ons hierin door altijd lekkere taarten/gebak te bakken, dit boek is echt iets voor haar om nieuwe recepten uit te proberen en zonder suiker is dit natuur helemaal geweldig

  5. Ingrid Huijsman schreef:

    Wie zoet is krijgt lekkers ;-) Perfect cadeau voor vriendin die geen suiker mag eten.

  6. Anke schreef:

    In plaats van een zak snoep per dag (ben zonder twijfel recordhouder!), lijkt het me een mooie uitdaging en gezond alternatief om mezelf en m’n omgeving vanaf nu blij te gaan maken met Nanne’s baksels! Daarna bestel ik gelijk een exemplaar voor een goede vriendin, die het boek zeker zal waarderen.

  7. Dafna schreef:

    Beste Saskia, 1 mei as is ons dochtertje alweer 9 maanden. We hebben een paar hectische maanden achter de rug, want ze bleek erg allergisch voor koemelk…Uit dit boek zou ik graag een heerlijke taart willen bakken voor haar 1e verjaardag op 1 augustus. Kan ik de komende maanden mooi alvast veel lekkers eruit uitproberen ;).

  8. sas kijkt en kookt schreef:

    Wat een mooie en leuke reacties al! Gaat nog lastig worden om een winnaar te kiezen!

  9. sas kijkt en kookt schreef:

    Tromgeroffel…. En de winnaar is geworden…..Dafna!! Gefeliciteerd!! Als je mij je adres gegevens mailt (info@saskialelieveld.com) dan doe ik hem op de post. Stuur je wel een mooie foto van de verjaardagstaart?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: