Midnight snack

Ingredienten02

Wat is er nu lekkerder dan thuiskomen na een avond bier drinken en nog een midnight snack tevoorschijn kunnen toveren? Er zijn bij ons al heel wat variaties van de midnight snack voorbij gekomen. Zo waren er Turkse pizza’s belegd met plastic cheddar, kaastengels met chilisaus, dim sum met soja en wasabi (voor de semi gezonde midnight snack), kaas en worst met cranberry mosterd (als we echt niks in huis hadden), de altijd goede klassieke bitterbal en natuurlijk het broodje bapao uit de magnetron. Allemaal even heerlijk.

Dat je zo’n bapao broodje, inclusief klef deeg, zelf zou kunnen maken, leek me uitgesloten. Maar het kan, en het is goddelijk, zelfs op een nuchtere maag!

Broodje Bapao

broodjes

Voor het deeg

  • 1 zakje gist
  • 200 ml lauwwarm water
  • 250 gram bloem
  • 100 gram maïzena
  • 2 theelepels zout
  • 50 gram boter

Voor de vulling

  • 2 varkensfiletlapjes
  • zout en peper
  • 1 eetlepel 5 kruidenpoeder
  • 3 teentjes knoflook, in plakjes
  • stukje verse gember, geraspt
  • halve rode peper, in ringetjes
  • 2 sinaasappels, uitgeperst
  • 6 eetlepels hoisinsaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel chilisaus
  • handje verse koriander

Voor erbij

  • chillisaus

Doe in een kommetje de gist met het lauwe water. Zeef in een andere kom zout, bloem en maïzena.  Wrijf de boter erdoor. Meng de gist en het water erbij en kneed alles door elkaar tot een mooi zacht deeg. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het op een warme plek een uurtje rijzen.

Bestrooi de varkensfiletlapjes met peper, zout en de 5 kruidenpoeder. Verhit een koekenpan met een scheut olijfolie. Bak de lapjes op hoog vuur hierin gaar. Doe er dan de knoflook en rode peper bij en bak een minuutje mee. Schenk daarna de sinaasappelsap en de gember erbij. Laat dit even meekoken tot de sinaasappelsap voor de helft is ingekookt. Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen. Houd 1 lapje apart en doe de rest (inclusief vocht) in een keukenmachine en maal fijn. Snijd het andere lapje met de hand in grove stukjes. Doe dit samen in een kom en voeg de hoisinsaus, sesamolie, chilisaus en korianderblaadjes toe. Meng goed. Neem een stukje gerezen deeg en druk het in je hand plat tot het ongeveer 6 centimeter in doorsnede is. Schep daarin een lepel vulling en vouw de randen van het deeg er voorzichtig omheen. Leg de bolletjes met de naad naar beneden in een met bakpapier bekleed stoommandje.

Hand

Herhaal tot het mandje vol zit. Laat wel wat ruimte tussen de bolletjes vrij want ze rijzen nog een beetje. Stoom de bolletjes op een pan met kokend water (de pan en het mandje moeten dezelfde grote hebben) ongeveer 10 minuten, tot het deeg gaar is en de vulling heet. Serveer met chilisaus. Smakelijk!

vulling

Advertenties
Getagged , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: