Vers van de Pers

VersvandePers-2

Een jaar geleden vatten twee van mijn kantoorgenootjes het plan op om een kookboek te maken over lokale producten uit Utrecht. Compleet met leuke fietsroutes om je boodschappen bij verschillende boeren te halen. Ik werd erbij geroepen voor de fotografie. Samen bedachten we de vorm en werkten we het plan uit. Toen de eerste pagina’s klaar waren, gingen we (hoe toepasselijk) de boer op. We hadden direct een aantal uitgeverijen die geïnteresseerd waren, heel tof natuurlijk!

Maar na veel gedoe en om een zeer lang verhaal kort te maken konden we ons boek toch niet gaan maken. Een enorme teleurstelling. We waren al zo ver en om het nu ineens op te geven, vonden we wel erg jammer. Uiteindelijk heb ik samen met de grafisch vormgever, Judith de Kleuver, besloten om onze plannen zelf uit te voeren. Maar wel in een iets meer behapbare vorm: een maandkalender voor 2014. Elke maand staat een product uit de provincie Utrecht centraal en met een bijpassend recept. Zo werd Utrecht in 12 gerechten geboren. Het was een hele bevalling, maar hij is er! En we zijn trots!

272 STI-facebook-website.indd

De kalender is te koop bij woonwinkel Strand West, de VVV Utrecht en bij veel landwinkels in de regio. Op zaterdag 12 oktober staan we op de Neude tijdens Utrecht Oogst en op 3 november staan we op de streekmarkt aan de Twijnstraat in Utrecht. Kijk voor meer verkooppunten en voor online bestellen op www.stila-ontwerp.nl/kalender.

272-STI-voor-saskia-1

Ik mag één gerecht vast verklappen op mij blog (omdat ik de baas ben). Het is één van mijn favoriete gerechten uit de kalender. Maar eigenlijk heb ik wel 12 favorieten…

In de maand november staat het brood van de Veldkeuken centraal. De eigenaars, Juliëtte en René, zijn schatten van mensen met het hart op de goede plek. Hun broden zijn echt verrukkelijk, maar vergeet vooral ook hun taarten niet. Ga die eens proeven bij hun theeschenkerij in Amelisweerd.

VeldkeukenBakkerij03

Broodje-1

Desemboterhammen met geroosterde pastinaak en bietenmousse.

voor 2 boterhammen:
  • 2 dikke sneeën desembrood van De Veldkeuken
  • 2 bieten
  • 2 eetlepels hangop of dikke, volle yoghurt
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 kleine pastinaak of peterseliewortel
  • takje tijm, alleen de blaadjes
  • handje veldsla
  • harde geitenkaas
  • geroosterde hazelnoten en/of beukennootjes, fijngestampt

Kook de hele bieten 40 minuten in ruim water met zout. De schil kun je nu gemakkelijk loswrijven onder koud stromend water. Pureer de bieten tot een gladde mousse samen met de honing, de balsamico en peper en zout. Roer als laatste de hangop erdoor. Schil de pastinaak indien nodig, snijd hem in de lengte in kwarten en laat deze vijf tot tien minuten koken, tot ze zacht zijn. Giet af en laat de pastinaken een klein beetje opdrogen. Doe ze in een bak met de olijfolie, 1 eetlepel honing en de tijm. Hussel goed om. Besprenkel de boterhammen met olijfolie. Laat een grillpan goed heet worden en rooster de boterhammen aan beide zijden tot ze mooie streepjes hebben. Haal uit de pan en grill vervolgens de pastinaken. Beleg de boterhammen met veldsla, de geroosterde pastinaken en een dotje bietenmousse. Strooi er wat geschaafde geitenkaas over en garneer met hazelnootjes of beukennootjes. Smakelijk!

Advertenties
Getagged , , , , ,

6 thoughts on “Vers van de Pers

  1. kleuroptafel schreef:

    Wat onwijs tof. Gefeliciteerd! Ik ga er maar eens een bestellen als cadeau voor ’n Utrechter…

  2. winnifred schreef:

    En als je dan op het goede moment een kopje thee komt drinken, en Sas is juist klaar met de foto shoot, kun je maar zo op die overheerlijke broodjes getrakteerd worden natuurlijk! Ik had die linker denk ik, verrukkelijk!! ;)

  3. Yoni Siemons schreef:

    sas ik koop m van je! kan je op onze date eentje meenemen?

    Zijn de fietsroutes er nu niet ingekomen?

    groetjes yoni

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: