Liefde voor koken

Sardientje009

De liefde voor koken heb ik van mijn vader (de liefde voor fotografie trouwens ook). Omdat mijn vader geen 9 tot 5 baan had, was hij vaak overdag thuis en kookte hij graag. Hij vond het belangrijk dat zijn kinderen leerden dat een vis een kop en een staart heeft en niet met een paneerlaagje in de zee zwemt. Dus aten wij hele forel uit de oven. In de loop der jaren maakte hij heel wat ‘culinair verantwoorde’ gerechten en was mijn vader mijn held in de keuken. Ovenplaat pizza met werkelijk alles erop en eraan. Kip in currysaus met een blikje tropische vruchten erdoor. Quiche met broccoli en rookworst. Cappuccino Bavarois (wel uit een pakje) maar rijkelijk gedecoreerd met plakjes kiwi en toefjes slagroom. Veel te vroeg stopten zijn culinaire experimenten abrupt.

Door de absolute aversie van mijn moeder voor koken, heb ik die taak toen maar op me genomen. De eerste jaren kookte ik trouw mijn vaders gerechten maar na verloop van tijd ging ik toch ook andere gerechten proberen. Koken werd mijn hobby, de Allerhande ploos ik helemaal uit en kookboeken werden mijn nieuwe leesvoer.

Naarmate ik meer te weten kwam over koken merkte ik wel dat mijn vaders gerechten misschien toch niet zo hoogstaand waren als ik altijd had gedacht. Hoewel ik denk dat je er in de jaren ‘90 nog best indruk mee maakte.

Ik maak nog maar 1 gerecht uit mijn vaders oeuvre: sardines uit blik op Melba toast met ketchup en een zilveruitje. Je zou het niet zeggen maar dit is een super combinatie. Misschien niet op en top culinair maar wel op en top mijn vader dus op 1 februari staat dat op tafel en proosten we op hem.

Sardientje010

Advertenties
Getagged , ,

5 thoughts on “Liefde voor koken

 1. Kim schreef:

  Mooi stukje Lelieveld, ik ben ontroerd.

 2. merel schreef:

  Mooi sas, fijn om te lezen dat je vader je na al heel wat lege jaren nog steeds weet te inspireren!!!
  Mijn vader hield erg van zelf gemaakte pizza met sardines en banaan, mijn broers maken dat allebei nog regelmatig. . Xxx

 3. Marianne Lelieveld schreef:

  Erg leuk en herkenbaar stukje, en ja ik moest even slikken! Maar ben er heel blij mee op deze dag! Mamsie

 4. Charlotte de With schreef:

  Proost, op je vader. Ben hem ook dankbaar, omdat ik nu mee kan genieten en jouw recepten weer na kan doen! X

 5. Ellis schreef:

  Chapeau! Op je vader! X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: