Fairtrade bloggers event

Afgelopen zaterdag mocht ik naar het allereerste Fairtrade Bloggers Event. Een dag vol inspirerende activiteiten met andere bloggers en foodies om Fairtrade onder de aandacht te brengen. Superleuk natuurlijk! Maar ik was vooral ook blij verrast dat meer mensen dan mijn moeder mijn blog lezen.

De dag begon bij de Culinaire Werkplaats waar de groep aan elkaar werd voorgesteld. Sommige bloggers volgde ik al, leuk om ze in het echt te ontmoeten, maar ook veel nieuwe gezichten. De mensen van Fairtrade vertelden daarna over hun filosofie. Fairtrade is een keurmerk voor eerlijke prijzen, goede arbeidsomstandigheden, creëren van kansen voor producenten en boeren en bescherming van het milieu. Daar kan je niet tegen zijn, toch? Ik kende Fairtrade eerlijk gezegd eigenlijk vooral van de koffie en bananen, maar ze blijken meer dan 1700 producten te hebben! Gek dat ik wel let op lokaal en biologisch tijdens mijn boodschappen maar dat Fairtrade toch niet zo in mijn systeem zit. Hoogste tijd dat daar verandering in komt.

Eric van de culinaire werkplaats zorgde ondertussen voor heerlijke hapjes, gemaakt van Fairtrade producten natuurlijk. Ondanks mijn aversie voor ananas (ananas en warme paprika zijn mijn no go’s) was de bitterbal van ananas met een crème van kokos heerlijk. Daarna kregen we letterlijk ‘een chocolade bom’ waardoor ik gelijk propvol zat. Gelukkig op de fiets naar de eerste locatie.

De eerste stop was bij Lisette Kreischer, aka Veggie in Pumps, en videomaker Mark Kulsdom. Onder de term ‘We need a new recipe to feed the world’ gingen zij op zoek naar een product dat zowel plantaardig, duurzaam en heel erg lekker is, maar niet te veel afschrikt. Zo ontstond The Dutch Weedburger, gemaakt van zeewier, super gezond maar vooral ook heel erg lekker.

Tweede stop was op de 11de verdieping van het Regardz Hotel, met prachtig uitzicht. Theesommelier Kasia Vermaire nam ons mee (tevens door de fotografie van Kyonne) naar de theevelden van Sri Lanka en vertelde hoe Fairtrade zorgt voor een eerlijke handel met de boeren en hoe kleine veranderingen de hardwerkende mannen en vrouwen op de plantage helpen. Daarnaast bereidde Edwin Sander gerechten met thee waarbij Kasia de juiste thee serveerde (thee-food pairing). Ik was wel wat sceptisch over dit laatste. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot thee drinker, liters slappe thee en ’s ochtends zelfs thee met melk (sorry culi’s) drink ik weg per dag. Maar met thee koken en thee bij de warme maaltijd drinken? Ik had er mijn twijfels over. Gelukkig namen Edwin en Kasia mijn twijfels gelijk weg met hun goddelijke combinaties!

De laatste stop was in Hotel Goudfazant. Onder het mom do it yourself gingen we met Samuel Levie in groepjes limonade maken. Ons groepje bedacht een herfst limonade, met citroen, lavendel, kaneel en kruidnagel. Philippine kwam met de geweldige naam ‘Heiße Zitrone’. Met de limonade kon je trouwens ook nog eens heerlijke cocktails maken! Ik heb er helaas maar 1 geproefd want de huurfiets moest terug gebracht worden en dankzij de halsbrekende toeren van Colette waren de fietsen net op tijd binnen.

Wat was het een inspirerende dag vol leuke creatieve mensen en nieuwe inzichten. Fairtrade bedankt! Ik ga nu nog bewuster kijken wat ik in mijn boodschappenmandje doe en met jullie giftbox ga ik zeker experimenteren en nieuwe recepten schrijven. Maar eerst ga ik de reep van Tony Chocolonely witte chocolade, framboos en knettersuiker maar eens verorberen!

Getagged , ,

One thought on “Fairtrade bloggers event

  1. […] naar de goedgevulde goodiebag! En goedgevuld was ie, op de ananas na dan (nog steeds een van mijn no go’s), vol lekkere fairtrade producten en het bakboek van Delicious. Omdat jullie nu natuurlijk heel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: